keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Kestovaippailua

*Varoitus! Teksti sisältää suuren määrän puhetta lapsen eritteistä!*

Yksi näkyvimmistä ja suurimmista, meille perheen vanhemmille siis, jäteasioista ja ekologisuuden muodoista on meidän perheessä ollut reilun vuoden ajan kestovaipat. Innostuin niistä hieman ennen pojan syntymää ja hankin tietoa. Sain muutamalta ystävältä kestovaippoja lainaan ja ostin itsekin muutaman käytettynä. 
Niitä on tullut nyt käytettyä yli vuoden ajan ja hyvin on mennyt. Muutamia kertoja on pissaa tullut niin paljon, että imu ei ole riittänyt, mutta aika harvoin. "Vaipparalli" ei ole tuntunut mitenkään ylivoimaiselta, ei ole mieskään valittanut, vaan hyvin on tottunut vaippoja käyttämään. Meillä oli aluksi käytössä imu + sisävaippa + kuorivaippa. Se meni hyvin silloin kun poika oli 0-6kk. Puolivuotiaana (muistaakseni) siirryttiin käyttämään taskuvaippoja. Niitä ostin ensin huuto.netistä 6 kpl ja niihin kuului irtoimuja. Tämän jälkeen ostin vielä kirpparilta pari lisää ja kaverilta yhden. Joka vaippaan sujautan 2 imua, yhden isomman ja yhden pienemmän. Näin vaippa ei ole lapsen päällä mitenkään älyttömän suuri, mutta imee hyvin. Vaipat kiinnitetään napeilla tai tarroilla, tosi helppo homma, paitsi nyt kun poika yrittää livistää vaipanvaihto-operaation aikana :). Hyvin on mummutkin saaneet kestovaipan pojan päälle, vaikkei aina ole valmista vaippaa odottamassa.

 Koirille annetaan ruokarauha. Usein sitä pitää toistaa aika monta kertaa, kun Peetua niin kovasti kiinnostaa koirien nappulat...

Öisin pojalla on aina ollut kertakäyttövaippa, jotta ei tule ylivuotoja. On kai niitä kestoyövaippojakin, eli vähän enemmän imua sisältäviä, mutta en ole niitä hankkinut. Ajattelen sen niin, että oma ja pojan yörauha säilyy paremmin, kun ei tarvitse yöllä alkaa vaippaa vaihtamaan, saati sitten märkiä lakanoita. :)
Kertakäyttövaipat ovat myös käytössä silloin kun tehdään päivän kyläreissuja tai viikonlopun reissuja mummulaan tai mökille tms.

Kertakäyttövaippana ollaan ostettu Natyn "vihreitä" vaippoja ja näistä ollaan tykätty. Kappalehinta on muistaakseni muutaman sentin enemmän kuin tavallinen Libero/Pampers ja on käytössä vähintäänkin yhtä hyvä. Mitään vaippaihottuma tms. ongelmia ei ole koskaan ollut. Ja koska noiden kertisten menekki on meillä aika pientä, olen ajatellut että voin muutaman sentin enemmän maksaa vaipasta, koska tarvitsen niitä niin vähän, vain yhden vuorokaudessa.

 Kertakäyttövaippa päällä nukkumaan menossa

Vaan nyt on alkanut tuntumaan siltä, että on mahdollista että jossain vaiheessa siirrytään kertakäyttöisiin. Poika saa ehkä pidätettyä enemmän kuin aiemmin ja täten kertamäärä pissaa on suuri satsi. Muutamia ylivuotoja on viime aikoina tullut ja myös pissan haju on aiempaa voimakkaampaa. Kodinhoitohuoneen ominaistuoksu alkaa olla liikaa jo tällaiselle viherpiipertäjällekin kuin minä :) Onneksi nyt kesän ajan vaipat on helppo kuivattaa ulkona auringossa!


Vaippojen pesu hoidettiin alkuun niin, että käytön jälkeen vaippa lensi kannelliseen ämpäriin, jossa oli vettä. Ämpärin tullessa täyteen tai vaippojen loppuessa heitin vaipat koneeseen (ja usein muuta pyykkiä mukaan, jotta kone tuli täyteen) ja sen jälkeen ne oli taas käyttövalmiita. Puolenvuoden kohdalla kun suurin osa kiinteistä tuotoksista alkoi tulla pottaan (potta-opettelu on oma lukunsa...) aloin huuhtaista vaippoja niin, että käytön jälkeen huuhtelin vaipan nopeasti ja ripustin kuivumaan. Kuivumisen jälkeen vaippa oli käyttövalmis taas. Vaipan saattoi käyttää 3-4 kertaa ennen kuin laitoin kunnolla peseytymään koneeseen. Vaipat, joihin oli tullut kiinteää tavaraa, pesin joko kunnolla käsin tai laitoin suoraan koneeseen, riippuen sen hetkisestä pyykkikorin täyttöasteesta.
Voi tosin olla, että edelleen jatketaan pääosin kestovaippalinjalla, mutta laitan vaipat ämpäriin heti käytön jälkeen ja pesen ne sitten kun kaikki on käytetty. Tästä ei hirveästi ylimääräistä pesemistä tule, kun mukaan voi laittaa aina muutakin pestävää.

Onneksi poika on jo puolivuotiaasta asti ymmärtänyt, että asiat voi hoitaa pottaankin. Tämä on osaltaan säästänyt vaippojen tarvetta, jonakin päivänä muistan, että tuli jo ilta-aika, eikä vaippoja ollut kulunut kuin yksi! Silloin olin onnellinen :). Vaan n.10kk ikäisestä eteenpäin poika ei ole malttanut potalla istua. Kun oppi kävelemään, niin eihän silloin voi istua paikallaan... Enää ei asioita niin vain hoidetakaan pottaan, vaan usein tulee vaippaan. Aamun ekan pissan saa kyllä pottaan, kun heti heräämisen jälkeen vie pojan potalle. Tällöin ei vauhti ole vielä päällä ja pissakin herkästi tulossa!

 Peetun pottailua tammikuussa

Päätän eriteraportin tällä erää tähän!

4 kommenttia:

  1. Olipas se melkoinen paskaselvitys. Tuli ihan mieleeni, kun vaihdeltiin Peetun äidille vaippoja. Eipä hirveämmin käytetty "kaupan" vaippoja, ja silti Eevasta tuli hyvä ihminen. Ekologinen ajatus on mukana vaippavalinnassa. Vaan onko niissä paljon hinnassa eroa? Ehkä riittävästi.

    VastaaPoista
  2. Tähän väliin sopis nyt aika hyvin se meidän vaippamainos mikä tehtiin teillä pieninä! Liruta, Liruta joka kaupasta jne... koreografiatkin on vielä muistissa ;) voidaan esittää se seuraavalla kerralla kun nähdään!

    VastaaPoista
  3. Liruta, Liruta, joka kaupasta. Voit kakata, ja pissata, älä pidätä. Liruta on pehmee vaippa, joka lapsen pepulle. Liruta!

    VastaaPoista
  4. Ei tosta liruta-showsta taida olla montaakaan vuotta, kun noin hyvin on muistissa..:D. Tuire, mielellani nakisin esityksen. Pian tullaan Suomeen...

    Helmikuussa nain Peetun, ei nayta kovasti muuttuneen siita, samanlainen sopolainen. Mutta oli silloin hieno todistaa Peetun ensiaskeleet!! Nyt taitaa jo kipittaa sujuvasti.

    VastaaPoista