tiistai 13. marraskuuta 2012

Korvatulehduskierrehirviö

Muutaman sanasen voisin kirjoittaa pojan korvatulehduskierteestä. Poika oli hyvinkin terve puolivuotiaaksi asti, viime lokakuulle. Tasan puolivuotispäivän iltana alkoi hillitön huuto, tunnin verran poika huusi ihan erilaista itkua kuin koskaan aiemmin. Silloin ymmärsimme, että hänen täytyy olla kipeä. Soitettiin saman tien Mehiläiseen (onneksi on vakuutus!) ja päästiin sinne niin, että juuri kotiin lähdössä ollut lastenlääkäri suostui ottamaan meidät ylimääräisenä. Muuten olisi pitänyt jäädä Mehiläisen yleispäivystykseen vuoroa odottamaan, tai mennä sitten Acutaan, jossa jono ei varmaan ainakaan lyhyempi olisi ollut... Korvatulehdushan siellä oli toisessa  korvassa. Antibiootit ja kipulääkkeet apteekista ja kotiin potemaan. Nopeasti toipui poika. Mutta ei huomannut lääkäri sanoa, että pitää mennä kontrolliin 3-4vk päästä (ja mistäs sitä voisi tietää kun ekaa kertaa ollaan asialla...). Seuraavan kerran mentiin lääkäriin reilun kuukauden päästä kun tuntui poika taas kipeältä. Ja silloinkin korvatulehdus. Sen jälkeen mentiinkin kontrolliin (kun lääkäri osasi asiasta mainita), jossa korvat oli terveet. Ja siitä pieni hetki (jouluaatonaatto) kun oli taas korvatulehdus, molemmissa korvissa.


Ensimmäisen korvatulehduksen puhkeamista edeltävänä iltana lokakuun 13.päivä

Toisen korvatulehduksen aikaan marraskuussa

 
Kolmannen korvatulehduksen puhkeamisiltana nenä mustikassa jouluaatonaattona

Nämä kolme ensimmäistä korvatulehdusta tulivat kaikki yhtaikaa hampaan puhkeamisen kanssa, jopa niin, että kaksi ensimmäistä kertaa tulehdus oli vain toisessa korvassa ja puhkesi yksi hammas/tulehdus. Kolmannella kerralla tulehdus oli molemmissa korvissa ja silloin puhkesi kaksi hammasta yhtaikaa..

Tätä tautikierrettä kesti muistaakseni toukokuulle niin, että 1v 1kk iässä pojalla oli ollut 7 korvatulehdusta peräkkäin, n.kerran kuussa. Olisiko kolme viimeistä lääkärikertaa käyty oikealla korvalääkärillä, ei siis lastenlääkärillä, joka sanoi, että seuraavasta tulehduksesta hän suosittelee korvien putkitusta. Oikeastaan jo viidestä tulehduksesta sitä suositellaan. Ja kuulemma korvan kestää parantua täysin ennalleen 3kk ajan!
Ainoa toivo mitä miellä oli korvien kunnolliseen parantumiseen oli se, että korvalääkäri (Auvisen Risto, voin suositella!) sanoi, että kesäaikaan korvat usein paranevat hyvin. Mutta kun tiedossa oli, että päiväkotiura alkaa elokuussa, niin sitten kuulemma taudit puhkeavat jälleen hyvin helposti. Kuulemma pienellä osalla saattaa käydä niin, että kesän aikana vastustuskyky kasvaa niin, että tulehduksia ei enää tule.

Tässä vaiheessa korvatulehduskierre on katkaistu ja pojan on hyvä olla äidin personal trainerina!

Nyt seuraa kirjoituksen paras osuus, musta tuntuu että pojalla on käynyt niin! Vastustuskyky on kasvanut. On meinaan koko syksyn ollut korvatulehdukset poissa! Kerran oli kuumetta, ja se todettiin kotidiagnoosilla enterorokoksi. Mutta siitäkään ei tullut korvatulehdusta, eikä mistään lievistä räkätaudeistakaan, joita on syksyn mittaan ollut. Kolme kuukautta päiväkotiuraa takana, eikä vieläkään korvatulehdusta. Tai siis ei olla käyty tutkituttamassakaan niitä korvia, että jos on ollut niin sitten oireettomina. No, ei pidä vielä intoilla liikaa, varmasti ne tulehdukset joskus vielä tulee, mutta olen kyllä onnellinen ettei ne jatkuneet tänä syksynä. Muutenkin poika on ollut syksyn terve, alussa oli räkätautia ja usein sai nenää pyyhkiä, mutta enää ei ole ollut sitäkään.

Monta kertaa mietin, että mistä tulehdukset johtuu, mutta lääkärikään ei osannut sanoa. Moni sanoi, että onko harrastamamme vauvauinti syyllinen, kun korviin menee vettä. Mutta joka kerta kysyin lääkäriltä (ja niitä lääkärikäyntejä eri lääkäreillä oli monta!), että voiko uinti aiheuttaa, mutta aina sain vastauksen että ei. Ainoastaan siinä tapauksessa, että lapsella on kylmä uidessa, mikä alentaa vastustuskykyä ja sitten iskee tulehdus. Lisäksi imetin poikaa vielä kesäkuulle asti, joten senkin pitäisi vähentää tulehdusriskiä pulloruokintaan verrattuna, mutta ei siis meillä auttanut. Uintia jatkettiin, onneksi, sillä poika on oikea vesipeto! Asiasta lisää seuraavassa postauksessa...

Eka ihan itse syöty jätski, nam!

Terveellisiä päiviä meille kaikille! 

1 kommentti:

  1. Lisää vaan terveyttä meille kaikille! Erityisesti Taatan Peetulle!

    VastaaPoista