perjantai 18. tammikuuta 2013

Yrtteilyä

Viime keväänä ostin muutamia pusseja erilaisia yrttejä. Keräsin viinirypälerasioita ja ostin pari pientä "kasvihuonelaatikostoa" kaupasta. Sitten laitoin multaa, kylvin siemenet ja hellästi kastelin. Ja ei muuta kuin odottamaan. Nopeasti mullasta nousikin pienenpieniä taimia. Lajikkeista kylvin basilikaa, sitruunabasilikaa, kolmea erilaista tomaattia ja mansikkaa.

Vasemmalla tavallinen basilika ja oikealla sitruunabasilika

 Alinna sitruunabasilika, keskellä basilika ja ylinnä tomaatti.

Mansikat eivät kovin suuriksi kasvaneet (5-10mm korkeutta...) ja päätyivät tuhoon. Basilikapussissa luki, että kylvä reilusti, on huono itämään. Mutta minun käsittelyssä basilikan tuotanto suorastaan räjähti käsiin. Niitä iti niin paljon, että en saanut kaikkia koulittua ajoissa isompiin astioihin ja osa joutuikin kumartumaan kohti maan pintaa... Myös pienempi sittuunabasilika lähti hyvin kasvuun, kuten myös eri tomaatit.
Hieman tuo kouliminen myöhästyi, ja siksi sadon kylväminen siirtyi elokuulle. Tosin ei tuo Suomen kesäkään yhtään edistänyt yrttieni kasvua, koko ajan niin kylmää, ettei tomaatitkaan kukkineet.

Basilikan kouliminen vaiheessa

Kouliminen oli lähes kirurgin ammattiin verrattavissa olevaa millin tarkkaa työskentelyä, jottei herkän basilikan hennot juuret mene poikki

Siirsin kesä-heinäkuussa yrtit ulos keittiön seinustalle lounaissuuntaan. Sieltä saatiin basilikaa hakea salaatteihin vaikka kuinka. Sitruunabasilikassa on mielenkiintoinen maku, hyvin voimakas ja erilainen kuin tavallisessa basilikassa. Tomaatin taimet kasvoivat suuriksi, mutta yhtään raakiletta ei kovasta lannoittamisesta huolimatta tullut kuin vasta elokuussa. Silloin jotkut taimista sentään innostuivat kukkimaan, joten kyllä sieltä vielä raakileita tuli. Mutta raakileet eivät ruvenneet punertamaan millään...
No, ostin alkukesästä varuiksi valmiin, isohkon amppelitomaatin. Vaan ei sekään kovasta kukkimisesta ja lannoittamisesta huolimatta oikein valmistanut hedelmiä. 3 tomaattia siitä syötiin kesällä. Siihen tuli sentään paljon raakileita, mutta kun ei aurinko paistanut, niin ei ne oikein kypsyneetkään. Syys-lokakuussa nostin amppelin sisälle ja sitten raakileet alkoivat punastua. Tosin suurin osa kypsyi vasta kun lehdet kuolivat. Kivan näköinen oli amppeli sisällä, ruskeat kuivuneet oksat ja punaisia tomaatteja.

Valtavan suuri ja hieno ja ihana ja makea itse siemenestä kasvatettu tomaatti! :)

Omista kylvämistä taimista nostin yhden sisälle vasta lokakuussa (?) juuri ennen ensimmäisiä pakkasia. Siellä se roikkui olohuoneen katossa, ruskeat oksat ja muutama ISO punainen tomaatti (siis oikeasti vähän isompia kuin tuossa kuvassa)! Jee! Ei ollut hukkaan heitettyä rakkausaikaa keväällä kun hellästi taimille rupattelin :)
Haaveena sitten joskus on, että omakotitaloon tulee iso ihana kasvihuone hyvälle paikalle. Siellä sitten istun ja ihmettelen päivät pitkät ja mutustelen tomaatteja :)

(Täytyy kyllä myöntää, että kyllä kaupasta ostetut kotimaiset kasvihuoneviljellyt tomaatit on vielä mehukkaampia kuin nuo omat tomaatit. Ei riittänyt viime kesän valo ja lämpö, niin kai se on...)

Saas nähdä innostunko tänä keväänä yrttien kasvatuksesta?!?

3 kommenttia:

  1. Kiitos toimintaan innostavasta kertomuksesta???

    Näin käy useimmiten, hyvä jos saa siemenpussin hinnat kokoon kekriin mennessä. Ne muuten kannattaa ostaa alan ammattiliikkeestä, ne siemenet.

    Jatka vaan harrastusta, se kannattaa joka tapauksessa!

    VastaaPoista
  2. Ensi keväänä niitä purkkien määrää voisi vähän rajata, jotta ruokapöytään mahtuu edes syömään :). Varsinkin kun tuo tuotospuoli oli hieman heikonlainen tomaatti- ja mansikka-akselilla. Josko vaan niitä yrttejä omiin tarpeisiin, ja sitten kun on sitä maata ja kasvihuonetta, niin sitten vaikka jotain hedelmää tai marjaa tuottavaa kasvia.

    VastaaPoista
  3. Ehkä jollain tavalla yrtteily jatkuu myös tänä keväänä. Tuossa huhtikuun tienoilla voi olla joku päivä aikaa kylvää siemeniä, kun vain saisi sitten ne johonkin lämpimään ulos kesällä. Niitä aurinkoisia kesäpäiviä odotellessa...

    Kuules käpy, se on se ajatus ja tekeminen tärkeintä! Sinunkin harrastuskamppeitasi on niin paljon joka puolella (ja osa niin vähällä käytöllä) että voisihan sitäkin yrittää rajata? ;)

    VastaaPoista