keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Tunnistusjälkikoulutusta

Päästiin koiran kanssa pelastuskoirayhdistyksen tunnistusjälkikoulutusryhmään. Siinä on tavoitteena kouluttaa koira seuraamaan tiettyä ihmisen hajua vaikka tiheässä taajamassa keskellä muita ihmisiä. Normaalisti kun pelastuskoirat etsivät kaikkia ihmisiä, niin tässä on aina se tietty haju, jota koiran on seurattava. Eli se perusajatus, mikä monella lajista tietämättömillä on: annetaan koiralle haisteltavaksi kadonneen tumppu, ja sitten se etsii sitä tiettyä hajua.

Koulutus aloitettiin pienellä naksutinkoulutuksella. Kouluttaja piti ensin pienen teorian naksuttimen käytöstä ja sitten tehtiin sitä koirille käytännössä. No, omalle koiralleni olen naksutellut kotona jo aika paljon, ja se on hyvin ehdollistunut naksun ääneen. Naksutin on siis pieni laite, jota painamalla kuuluu naksahdus. Tämä ääni opetetaan kertomaan koiralle, että teit oikein ja nyt saat palkan. Se korvaa siis ihmisen kehun, on helpompi antaa koiralle naksuääni oikeaan aikaan oikeasta asiasta. Naksaus on myös aina samankuuloinen, ihminen kun saattaa olla kiukkuinen jostain syystä vaikka koira tekee oikein ja ihminen sitä kehuu.

Koira esimerkiksi saa naksun siitä, kun se ottaa katsekontaktin ohjaajaan. Heti kun se katsoo silmiin, ohjaaja naksauttaa ja sitä seuraa namin anto koiralle. Taas heti kun koira katsoo silmiin, sama toistuu. Itsellä kun on vielä pentukoira, niin toistoja ei tehdä peräkkäin kuin n.ikäkuukausien määrä. Tällaisia toistosarjoja voi kuitenkin tehdä useita, pienellä tauolla. Minä naksuttelen esimerkiksi koiralleni usein sen ruokia ruoka-aikaan eri temppujen muodossa.

Pentu osaa jo ja/tai harjoittelee seuraavia asioita:
Istua
Mennä maahan
Odottaa paikallaan
Ottaa katsekontaktin
Mennä maahan kosketusalustalle
Odottaa lupaa tulla häkistä sisällä ja autossa
Odottaa lupaa mennä ovesta ulos/sisään
Luopua namin tuijotuksesta
Irrottaa suustaan esineen käskyllä
Ohittaa muita koiria
Tulla sivulle istumaan
Olla ottamatta ruokaa lasten kädestä
Olla sisäsiisti
Jäljestää ihmisen jälkeä metsässä
...ja montaa muuta asiaa

Vielä se ei osaa:
Olla riehumatta sisällä lasten kanssa. Vaikka tätä ollaan eniten ja pisimpään harjoiteltu, mutta houkutus ja häiriöt on niin suuret, ettei vaan pysty!

Naksutinta tullaan käyttämään tunnistusjälkikoulutuksessa paljon, joten sen takia sen käyttö tulee olla tuttua koulutuksen virallisesti alkaessa lokakuun alussa. Nyt sit vain naksuttelemaan lisää!

1 kommentti:

  1. Herranjestas ku teirän penikka osaa jo enemmän ku patriarkka! Ja vielä: ei vanha patriarkka opi enää uusia temppuja.

    Olikin mielenkiintoisia tietoja opetuksesta. Ihan kiinnostuin tosissani, että jos vaikka ihan...

    VastaaPoista